Informacje rolnicze

Desykacja ziemniaków – co to takiego?

Destrukcja naci wykonana przed zbiorami znacznie je usprawnia. Działając w ten sposób, zmniejszamy straty przechowalnicze oraz zapewniamy zdrowy materiał sadzeniakowy w następnym roku. 

Desykacja naci jest jednym z ostatnich zabiegów, który ma na celu ochronę przed zarażeniem ziemniaka. Znacząco poprawia on także zdrowotność oraz jakość bulw. Poprzez usunięcie naci, zbiory stają się znacznie łatwiejsze. Jest to kluczowa sprawa w wypadku plantacji ziemniaka przemysłowego i jadalnego. Desykacja sprawia, że ziemniaki są znacznie bardziej wytrzymałe na obicia podczas transportu czy samego kopania.

Kolejną zaletą desykacji jest znaczne ograniczenie masy zielonej, która trafia do maszyny. Umożliwia to łatwe wykonanie zbioru, gdyż elementy robocze nie będą zapychane roślinnością. Dzięki temu rolnik znacznie oszczędza paliwo oraz czas. Zabieg ten przeprowadzają głównie osoby posiadające gospodarstwa o dużej powierzchni. Jest to spowodowane znacznym wzrostem kosztów, który wynikają z desykacji.

Ochrona przed zarazą

Zaraza jest to jedna z najgroźniejszych chorób, jakie pojawiają się na plantacjach ziemniaka. Jej powodem jest patogen, który przyjmuje formę liściową bądź łodygową. Niszczy on część naziemną w ponad połowie, co znacznie obniżą jakość oraz wielkość plonów. Desykacja ma szczególne znaczenie podczas potraktowania ziemniaka tą chorobą oraz w sytuacjach, które powodują jej powstawanie. Są nimi duża wilgotność czy opady deszczu. 

Łodygi i liście, które zostały porażone tą chorobą, są źródłem zarodników pływkowych, które trafiają do gleby wraz z opadami deszczu. Początkowe oznaki choroby możemy już zauważyć podczas sortowania czy samego zbioru. Podczas przechowywania jej rozwój nie zostanie zatrzymany. Podczas tego okresu będziemy mogli zauważyć ołowianoszare plamy. W środku ziemniaka będą zauważalne twarde, rdzawe nacieki, które będą dążyły do centrum bulwy. Bulwy podczas tego okresu natychmiastowo zaczynają proces gnicia, a dodatkowo są atakowane różnymi innymi chorobami czy wirusami. Desykacja jest procesem niezbędnym podczas uprawiania ziemniaka jako materiału rozmnożeniowego. 

Kiedy?   

Zabieg desykacji jest uzależniony od technologii produkcji, ówcześnie prowadzanej ochrony chemicznej, odmiany oraz pogody, jaka występuje w określonym roku. Kiedy mamy do czynienia z plantacjami, które są przeznaczone na sadzeniaki, proces powinien zostać przeprowadzony w pełni wegetacji. W przypadku ziemniaków przemysłowych czy jadalnych termin desykacji wypada na rozpoczęcie starzenia się roślin. Podczas tego czasu rośliny nie rosną zbyt szybko, a liście czy jagody dolnych partii stają się żółte. 

Desykacja ziemniaków - co to takiego?

Metody     

  • Mechaniczna. Wykonuje się ją za pomocą rozdrabniacza łęcin. Jest to dość tania metoda, jednak prowadzi do sporego porażenia bulw.
  • Chemiczno-mechaniczna. Polega na oprysku chemicznym, a po 14-21 dniach mechanicznym zniszczeniu chwastów oraz łętów.
  • Chemiczna. Najbardziej popularna. Oprysk wykonywany jest dwa razy w podzielonych dawkach. Podczas końcowych zabiegów powinno się stosować fungicydy, które chronią bulwy.
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close