Spadek światowej produkcji cukru

International Sugar Organization opublikowała najnowsze dane szacunkowe, z których wynika, że w sezonie 2018/19 produkcja cukru na świecie obniżyła się o około 2 %, czy o 180 mln ton. Natomiast konsumpcja uległa podwyższeniu o 2%. Z czym jest związany taki stan rzeczy? Jakie może mieć konsekwencje? Jak wygląda sytuacja w sezonie 2019/2020?
Spis treści
Dlaczego doszło do obniżki światowej produkcji cukru?
Obniżka światowej produkcji cukru jest związana ze spadkiem nadprodukcji cukru z ponad 7 ton na 2 tony. Taki stan rzeczy jest z kolei związany ze zmniejszeniem kontyngentu w Unii Europejskiej, a także w Brazylii i w Indiach. Jeżeli chodzi o sytuację w Polsce, także nastąpiła zmiana. Uprawa ziemi pod buraki cukrowe w poprzednim roku zajmowała 235 tysięcy hektarów. Chociaż był on większy o 2 % to sama uprawa surowca zmniejszyła się o blisko 14,6 miliona ton.
Obniżka światowej produkcji cukru w sezonie 2019/2020
W sezonie 2019/20 światowa produkcja cukru wynosi około 174 miliona ton. Powodem spadku jest zmniejszenie produkcji cukru w Indiach, które razem z Brazylią są największymi światowymi producentami cukru, a także jego największymi konsumentami.
W Indiach produkcja cukru ma wynosić 29,3 miliona ton, natomiast w Brazylii 29,4 miliona ton. Natomiast Unia Europejska zajmuje w tym zestawieniu trzecie miejsce i produkuje 17,9 miliona ton cukru.
Organizacje zajmujące się badaniami szacunkowymi, jednoznacznie wskazują, że globalna konsumpcja cukru nieustannie będzie wzrastać, ma na to wpływ duży popyt w Indiach. Według danych, które opracowało amerykańskie ministerstwo rolnictwa, zapasy cukru na świecie do końca sezonu powinny spaść o 5 do nawet 50 milionów ton. Z dużym prawdopodobieństwem największy spadek zostanie zanotowany w Indiach, Chinach, a także w Pakistanie.
Sytuacja w Brazylii jest bardzo dynamiczna. W obecnym sezonie dużo większe ilości trzciny cukrowej zostały przeznaczone do produkcji etanolu. Co za tym idzie, na produkcję cukru zostało przeznaczone znacznie mniej produktu. Specjaliści wskazują, że eksport cukru z Brazylii spadnie nawet o milion ton do ponad 18 milionów ton. Może to być najniższy wynik na przestrzeni ostatnich 12 lat. Duże znaczenie ma także to, że sam eksport cukru z Brazylii stał się nie tak bardzo atrakcyjny jak sprzedaż produktów na krajowym rynku.
W Indiach przede wszystkim zmniejsza się powierzchnia uprawy. Plonów jest znacznie mniej, dlatego produkcja trzciny cukrowej spada od 5 do 29 milionów ton. Konsumpcja z kolei ma szansę osiągnąć rekordowy poziom. Prognozy pokazują, że eksport może wzrosnąć od 0,3 do 5 milionów ton.
Produkcja cukru na świecie nieustannie się zmienia. Ostatnie sezony zanotowały spory spadek i istnieje duże prawdopodobieństwo, że w przyszłości będzie podobnie. Na produkcję cukru mają także wpływ czynniki atmosferyczne i klimatyczne. Wiele razy zdarzyło się tak, że nagłe załamanie pogody zniszczyło całe pola uprawne i znacząco wpłynęło na ogólny stan gospodarki krajowej i światowej.